Mi a Húsvét Üzenete számomra?

Kedves Olvasóm!

Tudom, hogy minden ember a saját vallása, szokásai szerint éli meg kultúránk jeles ünnepeit. Ezért, én sem akarok „csak egyfajta” nézőpontból tekinteni erre az ünnepi időszakra, ezért elmesélem, hogy:

Két személyes vonatkozásom, kapcsolódásom is van ehhez az ünnephez.

 • Az első,
  hogy beleszülettem egy római katolikus keresztény családba. Pici korom óta, rendszeres, meghatározó időszaka volt életemnek ez az ünnep. Fiatal gyermekként éveken keresztül ministráltam is, és így teljes képem van erről az ünnepi időszakról. A sejtjeimbe ivódott minden, ami a húsvéti liturgiához tartozik. A szertartások, az imák és lelki elvonulások, a népi szokások … ezek mind összekovácsolódtak bennem. Ahogy felnőttem, megértem arra, hogy meg is értsem, hogy ez mit is jelent úgy igazán. De ez az én utam, az én életem, az én igazságaim, az én megfigyeléseim és az én ráébredéseim.
  Biztosan neked is megvannak a sajátjaid, ami ezt az ünnepkört illetik.
 • A második,
  hogy édesapám 10 évvel ezelőtt, húsvét vasárnap délután hagyott itt minket, a földi életet. Mindezt minden előjel nélkül, úgy, hogy még el sem búcsúzhattam tőle. Ez akkor nagyon hiányzott, hiszen én voltam az elsőszülött a hat fiúgyermekből. Én voltam leginkább az a fiai közül, aki „mindig” lázadozott az atyai szigor, iránymutatás és elvek ellen. A serdülőkori „jobbantudás” miatt sokszor vitáztunk, de akkor is én voltam az elsőszülött, kinek a kapcsolata is sokrétűbb és bensőségesebb volt az apjával … ami akkor hirtelen megszakadt.
  A tény akkor az volt, hogy Apám meghalt, és én meg itt maradtam. Mindazzal a meg nem oldott közös konfliktussal, ki nem mondott gondolattal, nem kimutatott szeretettel és vonzódással, ami minket összekötött és ami kettőnk kapcsolatát mindig is fémjelezte. Apám, ahogy mondani és utalni szoktam a gyermekkoromra: „Spártainak és spártaiként” nevelt. De nem ezt akarom most kifejteni, hanem azt, hogy: Megérte, hogy „úgy” nevelt! Még akkor is, ha nekem akkor ez fájt és nehezen viseltem. Mert mostanra „sok minden” értelmet és jelentést nyert:

Megértük a jelen húsvétot, a „Mostani Helyzetben” és ott legbelül érezzük és tudjuk, hogy:

Valami „véget ért”, és valami „új kezdődik”!

Mindezt azért írtam le, mert:

Látom azt az összefüggést, amit a húsvét ünnepe szimbolizál és mélységeiben jelent, összevetve a „jelen helyzetünkkel”, hogy:

Elkezdődik egy új világ, egy új korszak.

Egy emberségesebb egymásrautaltság felismerése az, ami megszületik ezekben az időkben.

A húsvét a remény ünnepe is, a feltámadásé, hogy történjen bármilyen rossz dolog is, mindig van egy jobb, értékesebb és magasabb rendű újrakezdés – folytatás lehetősége. Mindnyájunk számára!

A „halál” után újra van élet – a húsvét értelmében „feltámadás”!

Ebben a gondolatiságban szeretnék neked is reményteli húsvéti ünnepeket kívánni, mert tudnunk és éreznünk kell mindnyájunknak, hogy:

 • Nem vagyunk egyedül!
 • Nem lesz semmi baj, ha összefogunk és segítjük egymást!
 • Ahogy a tél után mindig jön a tavasz, úgy ezután a „helyzet” után is újra MINDEN RENDBEN LESZ!

Mi magyarok, már sok vészt és bajt átéltünk, de még itt vagyunk és itt is leszünk, mert mi túlélők vagyunk! Ha úgy tetszik, akkor mi vagyunk a fény, a tudás és a jóság a világban (nem lebecsülve senki mást!). Elég, ha visszatekintünk „ismert” történelmünkre.

Számunkra, számodra is adjon erőt és hitet is mindez és tekintsünk előre, várjuk a „holnapot” bizakodóan és hittel, merthogy:

A felhők felett mindig süt a Nap! A fény elűzi a sötétséget és életet ad. Legyünk mi ez a fény önmagunk, családunk és embertársaink számára.

És ami a legfontosabb:

Saját gondolataink, belső hitünk és szeretetünk alakítja életünket és jövőnket, és így a világ alakulását is!

Kívánom hát, teljenek ezek az ünnepek számodra is bizakodóan, és hogy Húsvét Ünnepe, Jézus feltámadása számodra is jelentse egy „új világ” megszületését, egy olyan világét, amilyet elképzelsz magadnak és szeretteidnek!

„Isten velünk, ki ellenünk” – hitték őseink. Ma 2022 húsvétján én azt vallom, hogy:

Te és én, mi így közösen, ha összefogunk, kitartunk, szeretjük és tiszteljük egymást és másokat, akkor van esélyünk létrehozni, megteremteni egy emberségesebb, szebb és élhetőbb jövőt!

Áldott, bizakodó és örömteli húsvéti ünnepeket kívánok!

 

Szeretettel és barátsággal,
Lukács Ferenc